VV Fru a társadalmi problémák megtestesítője

(kép : rtl.hu)



Idén elindult a Való Világ 10 powered by Big Brother az RTL II csatornáján. Elég érdekes a felhozatal (nem feltétlen a szó jó értelemében). Szerencsére akadnak értelmes játékosok is, vagy legalább semleges, nem rosszindulatú résztvevők. A villa két csapatra oszlott. A villa mérgező csapatának száma szerencsére hétről hétre csökken, szép lassan hullanak el. Jelenleg ezt a csapatot még Gina, Amanda, Renátó, és ezen blog főszereplője Fru alkotja. Ez a négyes külön-külön is megérne egy misét. Az alapvető emberi értékek, az egyenesség, a minimális intelligencia hiánya és a nagyfokú rosszindulat jellemzi őket. Tényleg csak pár szóban róluk:


(kép : rtl.hu)

Gina: talán ő az ebben a négyesben, akinek még fog összeszorítva elnézzük amit csinál. Ugyan nagyon rosszul látja a dolgokat, de legalább nem rejti véka alá a véleményét és legtöbbször face to face megy a többiekkel. Az már más kérdés, hogy milyen stílusban... Dührohamai és megnyílvánulásai visszataszítóak. A szavak, amik elhagyják a száját még egy férfitól is gyomorforgatóak lennének. Egy veszekedés során nem tud érvelni, kommunikálni, csak üvöltve káromkodik és fröcsög. 

(kép : rtl.hu)

Amanda: huhhh... Őt nézve értettem meg a szekunder szégyenérzet fogalmát. Bele égett az agyamba az a képsor mikor nem Digo tért vissza a párbajról. Sokan nagyon szórakoztatónak találták a mű hisztit és a monológot, amit előadott. Abban a pillanatban könyörögtem a képernyőn keresztül, hogy ezt hagyd abba! Soha nem szerettem, soha nem tudtam vele azonosulni, de abban a pillanatban se vicces, se bosszantó nem volt, egyszerűen a legmélyebb szánalmat éreztem iránta, hogy nincs tisztában azzal, amit éppen leművel.  videó itt
Ugyanez a szekunder szégyen érzetet váltotta ki belőlem több alkalommal pl.: mikor a párbaj előtt felsorolja az összes pozitív tulajdonságot, amik szerinte őt jellemzik...(inkább szeretné, hogy jellemezzék), vagy mikor  indokolatlanul beszélgetés közben felugrik, nyitott szájjal és elkezd ripacskodni, ezzel jelezve az illetőnek mennyire egyetért vele. Ezeket leszámítva azt kell tudni róla, hogy Ginát mint egy mágnes követi, mindenben helyesel neki, bólogat akkor is ha tudja, hogy az nem úgy  történt (pl. Gina-Digo ágy jelenet utáni balhé). Döntés képtelen, befolyásolható. Nagyon keményen, egyenesen vállalja véleményét mások MÖGÖTT. Ezeket leszámítva irigylésre méltó magabiztossága, talán erre használják a 'boldog tudatlanság' kifejezést. 


(kép : rtl.hu)

Renátó: itt már egyre jobban figyelnem kell, hogy ne fogalmazzak csúnyán. Félre értés ne essék, nagyon kevés emberrel tudok azonosulni a villában, a másik csapatból se kedvelek mindenkit. VISZONT! Különbség van aközött, hogy valaki semleges számomra, nem az én világom, nem kedvelem stb. És aközött, hogy valaki iránt ilyen mély megvetést érez az ember. Szóval Renátó.. Egy igazi napraforgóként indult pályafutása. Táncolt mindenhova, ahol úgy érezte érdeke van. Nyilván ezt nem tudta sokáig folytatni, így először feláldozta Gábor ''barátját'', remélve, hogy ő kint hagyja Bálintot, akitől szemmel láthatóan tart. Ez nem jött össze így új szerepet vett fel. Mivel a lányok(Gina, Amanda, Fru) "egyedül'' maradtak, gondolta felveszi ő a falkavezér szerepet. Hosszan sorolhatnám, hogy mért irritál, de összessegében annyi, hogy minden férfias jellemmel szembe megy, agresszív, unintelligens, kétszínű, jellemtelen.



(kép : Rtl.hu)

(kép : Való Világ Facebook oldala, komment) 

És elérkeztünk a VV10 gyöngyszeméhez, Fruhoz. Benne tényleg minden megtalálható. De vegyük sorra milyen társadalmi problémákat testesít meg egyszemélyben. 

Unszimpátiamat már akkor elnyerte, mikor Vivi bevallotta, hogy megerőszakolták. Ahogy reagált, az kritikán aluli volt. Itt a kérdés nem az, hogy Vivi igazat mondott-e vagy sem. (Ezen ponton hozzá is tenném nem vagyok Vivi szimpatizáns). A probléma az, hogy bárki más, aki valóban ilyen helyzetben van/volt és nézi az adást nem azon fog gondolkodni, mennyi a valóság alapja annak amit Vivi állít. Azt fogja látni, hogy nem érdemes a saját tragédiájáról beszélni,segítséget kérni, mert az emberek nem fognak hinni neki, sőt még ő fog kijönni rosszul az egészből. Az áldozat hibáztatás tökéletes példáját láthattuk, és a legszomorúbb, hogy egy ''nőtől''. 

A hierarchia hét után mindjárt számos újabb példát kaphattunk. Ha nem tudsz eléggé érvényesülni, mások nem tartanak elég erősnek, akkor először is keress valakit akin felkapaszkodhatsz. Többször hangoztatta, hogy Renátó mennyire nem az esete, mert neki a KÜLSŐ SZÁMÍT, legyen kigyúrt, magas (milyen egyedi nem?) és a villán belül nincsenek őszinte kapcsolatok. Mit ad Isten, pár nap leforgása alatt nemcsak hogy megtetszett neki a srác, de halálosan szerelmes lett és már gyerekeket, kiskutyát, házat és a mindent IS vele tervezi. 
Nem ismerős ez valahonnan a világban? Az aranyásók nem valami ilyesmit csinálnak? El vannak nyomva, nem tudnak önállóan érvényesülni, mások és saját maguk sem tartják őket semmihez elég jónak, viszont külsőleg rendben vannak, így keresnek egy gazdag palit, aki mellett megvan mindenük és többre tarthatják magukat. Valljuk be van némi párhuzam, csak itt nem a pasi vagyonára megy ki a játék. (Nyilván a villalét után még egy darabig együtt lesznek, majd jön egy Live a facen meg egy interjú a Fókuszban, hogy valami nem működött, idekint más mint a villában volt és közös megegyezés alapján vége a kapcsolatnak.) De ez nem volt elég változás, valahogy bele kell kerülni az esti összefoglalókba. 

Ekkor jött az arculat váltás. Az előzőek sem voltak jó döntések, de ez volt az, ami sok embernél kiverte a biztosítékot. Mivel nincs egy megnyerő személyisége, így azt hitte, hogy ő lesz a belevaló, őszinte, nagyszájú csaj... Hát.... Nagyon nem úgy sikerült, elkezdett áskálódni, gonoszkodni. Ez a Mercivel való konfliktusában csúcsosodott ki. 
Ez a legtipikusabb probléma a világunkban. Mindenki nagyon őszintének és egyenesnek tartja magát és elvárja visszafelé is. Fru hátbaszúrásnak vette azt, amikor Merci a táblánál azt mondta, hogy Amanadának talán Fru ellen lenne esélye a párbajon. Merci próbált nagyon tapintatosan és nem bántóan fogalmazni, látszott hogy zavarban van a helyzettől. Nem azt mondta, hogy Frut tartom a legnyengébbnek, hanem hogy talán Amanda és Fru azonos szinten vannak. Innen indult minden.  (Nézzük ezt meg egy példán keresztül. Van egy legjobb barátnőm szeretem, imádom. Énekel. Attól hogy nem tartom ehhez elég tehetségesnek és ezt tudatom vele, attól nem árulom el, nem szeretem kevésbé.) 
Fru nem bírta elviselni Merci véleményét és innentől kezdve átváltozott egy gonosz, hisztis, áskálódó, duzzogó törpévé. Itt nyer értelmet az a mondat, hogy fáj az igazság. 
Fru egyből elkezdte bosszú hadjáratát, persze mocskos eszközökkel. Előre eltervezte a csodás csapatával, hogy addig provokálja Mercit, ameddig a lány ki nem borul és remélhetőleg előhozza belőle agresszív énjét. Milyen egyenes jellemre vall, nem? 
Egyszerre hárman álltak bele Mercibe, valótlan dolgokkal próbálták kihozni a sodrából, miközben Fru undorító hangnemben megállás nélkül a lány arcába beszélt, provokálta. A fiatal lány egész jól állta a sarat, mert én nyugodt embernek tartom magam, de összeszorult gyomorral és kézzel néztem a jelenetet. Merci egy idő után megelégelte, felpattant, kiabált egy sort majd az ajtófélfába vert egyet ököllel, idézem : "beleverem a f*szomat az egészbe''. Ebből az lett, hogy a pióca páros (Fru&Renátó), kárörvendve megrohamozták Amandát, hogy itt az esély arra, hogy kivigye párbajozni Mercit, mert ő megfenyegette és majdnem megütötte. Az önálló döntés hozásra képtelen Amandát sikerült is rávenni erre. Azóta azzal érvel, hogy Merci mennyire megijesztette (annyira megijedt, hogy a videón látszik, ahogy Ginával és Fruval nevetnek mikor Merci az ajtóba üt) , azt mondta hogy ''pofán vágja" és majdnem megütötte őt. Ez azért vicces nem? A jelenet, ahol egyértelműen látszik hogy ilyenről szó nem volt, megtekinthető itt
Fru egyébként úgy gondolja (a videóban is hallható), hogyha valaki nem hajlandó az ő szintjére elsüllyedni (jelen esetben Moh), akkor ő azt az illetőt ''becsicskította''. 🤦‍♀️ A gond nem kicsi a toronyban. 

De a legérdekesebb most jön. A ''kedves'' Fru többször hangoztatja a női egyenlőséget, meg hogy azért, mert ő nő nem kevesebb, neki joga van ehhez meg ahhoz. Bálint megkérdezte, hogy most azzal próbálják Mercit rossz színben feltűntetni, hogy '' agresszív '' volt és ez nem elfogadható, miközben a kedves párja, Renátó többször mutatta meg ezt az énjét. A válasz a következő volt: ,, Teljesen más mikor egy 28 éves férfi veszekszik és felemeli a hangját, meg teljesen más mikor egy 19 éves kislány.... ''  Egy perc néma csend... Mintha egy hímsoviniszta, 10-es IQ-val rendelkező srác mondaná. 
Továbbá hozzáteszi, hogy Renátó más, mert rajta lehetett már látni hogy ilyen.

Kérdéseim : Ha valakin már látható az elejétől kezdve, hogy agresszív akkor az rendben van? Az elfogadott? Most (jelen esetben Mercinek) akkor nőként nincs joga ahhoz, mint amihez egy férfinak van? Mert akkor a nagy férfi női egyenlőség szövegénél szembe köpheti magát. 
Vagy ami még rosszabb, egy férfi megengedheti magának, hogy egy nővel üvöltözzön, minősíthetetlen hangnemben kiabáljon kis híján megüsse, vagy szekrényt verjen szét? A férfi agresszió rendben van, az elfogadott?  videó itt és 

Őszintén remélem, hogy minél hamarabb kiesik a játékból, mert nem csak irritálja a nézőket, hanem borzalmas és káros elvei vannak. Persze mikor kiesik ő is meg a négyes többi része jön majd azzal, hogy: ,,a nézők nem láthattak mindent, 24 órát nem lehet 45 percbe sűríteni, félre ismertek stb. "
Egyrészt tudták mire vállalkoznak, mi ez a műsor, mennyi a műsor idő stb. Másrészt az az igazság, hogyha a nap hátra lévő részében kisangyalok voltak, példamutatóan viselkedtek se számít. Miért? Mert a világ sok ilyen ember miatt tart ott ahol. Nem tudok elképzelni olyan jótettet, ami azt a bizonyos mérleget legalább balance-ba állítaná. Mert amiket felsoroltam az előbbiekben nagyon fontos, alapvető emberi értékek hiányát mutatja. 

Szerintem...

Megjegyzések